Du klarer det du vil
Foto: Essve

Her kommer en liten historie fra min tid som lærling, som skal prøve å illustrere hvor mye sponplatelim du skal benytte når du legger sponplater.

Så der stod jeg på toppen av bjelkelaget sammen med min kjære mentor og skulle for første gang få lov til å være med å legge sponplater. Etter lengre tid med ryddig, bæring og observering, gledet jeg meg veldig til å få lov til endelig å få slippe til i selve byggingen!

Under denne oppgaven lærte jeg det meste grunnleggende når det kommer til å legge et spongulv, men kanskje det viktigste jeg tok med meg fra denne erfaringen var «samma hva jeg gjør, noen ganger er det bare ikke mulig å vinne».

Jeg syntes det var litt skummelt å stå der oppe på bjelkelaget, balanserende rundt med tunge sponplater (selvom det var lagt ned løse sponplater til å gå på). Til å begynne med fikk jeg den ærefulle jobben å kappe- og bære frem sponplater til mentor, han la dem på plass; slo dem sammen, limte og satte fast. Etter det var lagt et par rader inn på bjelkelaget skulle jeg endelig få lov til å prøve meg på sponplatelimet.

«Oj oj oj» tenkte jeg for meg selv, nå skal jeg endelig få prøve meg på en viktig oppgave. Jeg ble fortalt viktigheten av limet, hvordan det hindrer knirk, vanngjennomtrengning osv. Hvor det skulle påføres (langs bjelkene, langs sponsplaten; både over og under sporet, i enden av sponsplaten; både over og under sporet), og viktigst av alt: bruk riktig mengde lim!

Med mentor hengende over skuldra, fikk jeg vel trykt på fugesprøyta før jeg fikk beskjed «nå gjør du det feil…». Ny gjennomgang fra mentor av hvordan man skal trykke i fugesprøyta og dra samtidig, hvorpå jeg svarte «Jada jada jaaaada».
Nytt forsøk fra min side, nytt svar fra mentor «For mye lim»
Nytt forsøk fra min side, nytt svar fra mentor «For lite lim»
Enda nytt forsøk fra min side, nytt svar fra mentor «For mye lim»
Enda nytt forsøk fra min side, nytt svar fra mentor «For lite lim»

Sånn gikk resten av den dagen, og utifra dette dro jeg 2 foreløpige konklusjoner:

  1. Svaret på riktig mengde sponlim er: Nok
  2. Noen ganger kan man bare ikke vinne, uansett hva man gjør.
    (I retrospekt hadde han selvfølgelig helt rett: det var ujevn fordeling av limet fra min side, men det kunne jeg selvfølgelig ikke innrømme!)

Related Posts

Legg igjen en kommentar