Du klarer det du vil
Funksjon
Det kan være mange grunner til at det oppstår knirk i gulv. Vi skal her gå gjennom noen av de mest vanlige årsakene og hva vi kan gjøre for å forhindre at det skjer.
Introduksjon
Først skal vi definere noen begreper. Når vi her snakker om undergulv så er det spongulvet som legges på bjelkelaget. Krymp/ekspansjon som forekommer pga. sesong variasjoner har med RF (relativ fuktighet) i luften å gjøre (les mer her)

Noen av de vanligste grunnene til at det blir knirk i gulvene er:
  • Det er benyttet for lite lim på undergulvet.
  • Det er benyttet spiker som festemiddel i undergulv, ved sesong variasjoner har materialet krymper/sveller slik at det kan "vandre" langs spikeren.
  • Det er skapt store lokale fallforskjeller (hullrom) på undergulvet som gjør at parkett eller laminat kan "vandre".
  • Parkett eller laminat "gnikker" mot et annet materiale pga. sesong variasjoner.

Tips 1

Bruk godt med lim når undergulvet legges. Les monteringsveiledning nøye med tanke på hvilket lim som anbefales, hvor mye lim som skal benyttes og ikke minst hvor limet skal legges.

Tips 2

Benytt skruer når man fester undergulvet i bjelkelaget. Det finnes også spiker/skruer som kan skytes inn ved hjelp av en vanlig spikerpistol. Disse har et spesielt lim på seg og er mulig å skru ut ved hjelp av en drill.

Tips 3

Før man legger gulvet tar man en sjekk av undergulvet. Da er det som regel lurt å ta høvelen en runde over alle skjøter på undergulvet. Her er det som regel små topper som kan skape vippe-punkter, som igjen kan føre til knirk.

Tips 4

Når parkett eller laminat legges skal det alltid være et mellomrom mot veggene. Spesifikasjonen på mellomrommet står i monteringsanvisningen (4-8 mm). Dette gir parkettene eller laminat- gulvet rom til å bevege seg gjennom sesongene.

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="gulv, parkett"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar