Du klarer det du vil

Verktøy

Hammer, drill og sag

Verneutstyr

Hørselsvern, hansker og vernesko

Funksjon
Israft / vannbord settes på toppen av vindskiene, og skal hindre vann (og annet avfall slik som f.eks løv) fra å trenge ned på undertaket.
Foto: Montér
Introduksjon
Israft / vannbord er gjerne et 22 x 98 mm eller 22 x 123 mm impregnert bord. Disse monteres på toppen av vindskiene, det anbefales å kle israften med et beslag for å øke levetiden.
Steg for steg
Montér har laget en fin video med hvordan man monterer en israft, som du kan se under.
Bordet skal legges på slik at stikker 15 – 20 mm utenfor vindskiene i bunnen. La det gå på fri-ende i toppen og kapp det til senere. Eller mål lengden på vindskiene og legg på 15 – 20 mm og kapp det ferdig på sagen.
La bordet gå 5 – 15 mm ut fra vindskien i hele vindskiens lengde. Pass på å bruke det målet du har bestemt deg for hele veien. Velger du 15 mm kan du legge tommestokken langs vindskien og la israften gå langs ytterkanten av tommestokken (siden tommestokken er 15 mm tykk).
Sett fast med 55 eller 75 mm spiker, eller benytt skruer.
Monter beslag hvis ønskelig.

Tips 1

Skruer gjør det enklere å sette fast israften, fordi du har muligheten til å enkelt justere israften eller skruen hvis du bommer.

Tips 2

Må du skjøte israften er det lurt å skjøte med et 45 graders kutt på bredden av border (98 eller 123 mm siden). Så festes bordene ved å skru inn i enden (22 mm siden) på hver av 45 graders endene. Dette for å minimere sjansen for at bordene vrir seg.

Ressurs 1

"Praktisk tømrerarbeid" av Frank Berg
Side 66, Kapitel 4.5

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="tak"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar