Du klarer det du vil

Verktøy

Hammer, sag og tommestokk / målebånd

Verneutstyr

Hørselsvern, hansker og vernesko

Foto: Nordbohus
Funksjon
Når vi montere liggende kledning trenger vi noe som dekker de utvendige hjørnene på huset. Hjørnekassen fungerer som en list som dekker endeveden på den liggende kledningen.
Foto: Bergene Holm
Introduksjon
liggende kledning lager vi som regel en hjørnekasse. Hjørnekassen settes som oftest sammen av et 4" (98 mm) og et 5" (123 mm) bord. Hvor 5" bordet legges over og forbi 4" bordet.

stående kledning kan vi bruke kledningsbordene til å lage hjørnene.
Steg for steg
Maxbo har laget en flott video om hvordan vi kan montere en hjørnekasse som du kan se under.

Start med 4″ bordet, mål høyden opp til gesimsen og legg på 1 – 1,5 cm. Kapp i 15 graders vinkel i bunnen (for at vannet skal kunne renne av).

Tilpass 4″ bordet til gesimskassen over. Sett det fast med spiker jevnt med kledningen på motstøtende vegg.

Så tar vi for oss 5″ bordet som skal på motstøtende vegg. Mål høyden opp til gesimsen og legg på 1 – 1,5 cm. Kapp i 15 graders vinkel i bunnen (for at vannet skal kunne renne av). Husk skråvinkel i toppen mot gesimsen tilsvarende takvinkel, hvis dette er nødvendig.

Sett nå 5″ bordet på veggen og la det gå jevnt (eller 3mm forbi) 4″ bordet. Sett fast med spiker. Bruk gjerne 55 mm spiker eller terrasseskruer når du setter sammen 4″ og 5″ bordet.

Tips 1

Bruk gjerne en vinkel mot kledningen for å få det første hjørnekassebordet til å gå jevnt med kledningen på motstøtende vegg.

Tips 2

Bruk gjerne skruer når du setter hjørnekassene sammen for bedre kontroll og sammenføyning.

Ressurs 1

"Praktisk tømrerarbeid" av Frank Berg
Side 97 Kapitel 7.9

Related Posts

Legg igjen en kommentar