Du klarer det du vil

Verktøy

Drill, bor, hammer, kniv og vater (krysslaser)

Verneutstyr

Hørselsvern og vernesko

Foto: Montèr
Funksjon
Det finnes mange forskjellige innerdører å velge gjennom; forskjellige typer, kvaliteter, og farger. Det finnes også forskjellige egenskaper; med store glass-felt for å slippe lys inn,  lydtette, skyvedører osv.

Innerdører har som regel en noe enklere konstruksjon enn en ytterdør og trenger ikke motstå vær og andre ytrepåkjenning.
Foto: Montèr
Introduksjon
En innerdør kommer i flere deler, man må huske å få med alle når man skal bestille. En innerdør er delt inn i dørkarm, dørblad og terskel. Dørkarmen må settes sammen først, terskelen kommer som regel i flere utførelser. Du må bestille den som riktig for deg; lufting under dørbladet (bedre luft sirkulasjon) eller tett (bedre for lyd).
Steg for steg
Under ser du en video fra Montér som forklarer hvordan man monterer en innerdør.
Først må vi sette sammen karmen den består av en topp, to sidestykker og en terskel. Husk å sett sidestykket med hengsle på riktig side slik at dørbladet slår den veien du ønsker. Vi monterer først topp og de to sidestykkene.
Terskelen setter er som regel i eik og burde forbores før den skrues fast på sidestykkene. Husk å dobbelt-sjekk at avstand mellom sidestykkene i toppen er lik avstanden mellom sidestykkene i bunnen (ved terskelen).
Når karmen er ferdig setter vi den inn i døråpningen, før vi fester den legger vi et vater på terskelen for å se at døren står i vater.
Karmen må stå helt jevnt med veggen på den siden av døren som har hengslefester på utsiden (altså ikke forings-siden)
Sett karmen fast først på hengsle-siden, bruk gjerne justerings-skruer som gjør det enkelt å justere dørkarmen senere. Her er det viktig å passe på at karmen fortsatt er jevn mot veggen.
Så bruker du vater (eventuelt kryss laser) til å justere dørkarmen slik at den står helt rett i alle retninger.
Dørbladet kan nå monteres ved å løse skruene som hengsle-festene sitter i på dørbladet. Monteringen skjer ved at dørbladet sklis inn på hengsle festene på karmen og skruene på dørbladet deretter festes.
Monter dør-klinke og lås.

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="montere, dør"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar