Du klarer det du vil

Verktøy

Sag, drill, målebånd, dykkertpistol og bor

Verneutstyr

Hørselsvern, hansker og vernesko

Funksjon
Utforing bruker vi får å få en avslutning av vindu / dører mot vegger og gi et underlag for gerikter (lister) av vinduet. Vi kan benytte utforing på innsiden av vinduet mot innervegg eller på utsiden av vinduet mot yttervegg (eller begge deler).
Foto: Sørlandslisten
Introduksjon
Det første vi trenger når vi skal montere et vindu, er en åpning å sette vinduet inn i. Når vinduet skal monteres er det lurt å gjøre noen forberedelser før vi setter inn selve vinduet: sørg for å ha satt opp en form for sperrer på utsiden slik at vinduet ikke faller utover, sørg for at underlaget vi skal montere vinduet på er i plan (vater), ha en form for sperre på innsiden slik at vinduet ikke falle innover. Vinduet skal settes inn i åpningen og justeres både i høyden og sideveis før det settes fast.
Steg for steg
Maxbo har laget en liten video om hvordan man setter inn en utforing i dør og vindu.
Mål forings-sporet på vindus-karmen på topp og bunn (da måler vi sideveis). Mål fra siden av sporet som er mot glasset (bruk et målebånd så du kan feste den ene enden i sporet og dra over). Legg så på tykkelsen på utforing x 2 (som regel 19mm på tre-foring) på målet.
Mål forings-sporet på vindus-karmen på sidene (da måler vi fra opp til ned). Vi bruker siden av sporet som er mot glasset.
Nå må vi ta et mål fra innsiden av foringssporet til ytterkant vegg for å finne ut hvor bred foringen skal være. Mål alle 4 hjørner og sjekk differansen, er differansen +-5 mm kan du splitte foringen på det minste målet. Hvis ikke må du ta det største målet og bruke en høvel til å tilpasse foringen senere slik at den går jevnt med veggen.
Kapp og splitt foringen i henhold til punktene over.
For å sette sammen foringen så kan vi benytte en dykkertpistol med 50 mm dykkerter eller vi kan skru dem sammen. Hvis du velger å skru husk å forbore slik at foringen ikke sprekker. Foringsbitene settes sammen ved å legge bitene på en platene med topp / bunn stykker som går helt ut (slik at vi ser endeveden) og sidestykkene inn i mellom topp / bunn stykkene.
Pass på at foringssiden på alle bitene som skal mot veggen (den malte delen) er jevne mot hverandre før du skyter / skrur dem sammen.
å kan vi løfte hele foringen og sette den inn i vinduet, noen ganger trenger den litt “kjærlighet” for å komme på plass. Ikke slå direkte på foringen med hammeren, men bruk gjerne hånden. Trengs det mer kraft, bruk en tre-kloss mellom hammer og foringen.

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="foring, utforing, foringer"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar