Du klarer det du vil

Verktøy

Sag, vater (krysslaser) vinkel, krittsnor, tommestokk, målebånd og spikerpistol

Verneutstyr

Hørselsvern, hansker og vernesko

Foto: Talgø
Funksjon
Liggende kledning kommer i flere forskjellige variasjoner, mest vanlig er kanskje d-fals eller dobbeltfals kledning og vestlandskledning. Vi kler den utvendige delen av huset primært for å beskytte det mot vær, men gir også et personlig preg på boligen med materialvalg, type og farge.
Foto: Bergene Holm
Introduksjon
Liggende kledning monteres utenpå slissene (også kalt lekt) som er montert utenpå vindsperren (gips, vindtett duk, asfalt vindtett plater) på ytterveggene. Slissene er typisk 23 mm tykk og dens funksjonen er å skape et lufteskjikt mellom kledningen og vindsperren. Dette luftesjiktet skal hjelpe til å holde kledningen god og tørr.

Som regel har kledningsbordene not og fjær i hver ende og trenger derfor ikke skjøtes midt på en slisse.
Steg for steg
Det finnes en flott guide med bilder på Bergene Holm sine nettsider. Montér har laget en flott video om hvordan man setter på liggende kledning som du kan se under.
Her tar vi for oss hvordan vi deler inn, kapper, skjøter og setter opp en vegg med liggende kledning uten vinder og dører. Vinder og dører har egne tilpasninger som krever egne forklaringer.

Oppbyggingen av veggen fra bindingsverket er slik; vindtett sjikt (plate, duk eller annet), musestopp på bunnsvill, slisser (min 22mm),  liggende kledning.

Grunnen til at vi har en slisse på veggen er for å gi lufting bak kledningen til tørk bak kledningen, denne lufting skal så enten gå opp over taket eller ut i gesimsen.
Sørg for at vi har bestemt hvor dypt vinduet skal stå inn i veggen. Skal det stå jevnt med kledning må vi lage en sperre på utsiden som tilsvarer at vinduet står jevnt med kledningen eller liste ferdigDen første raden med liggende kledning er det viktig at blir både vater rett og lik hele veien rundt huset. Mål deg frem slik at kledningen ligger ca. 4 cm under bunn av bunnsvill (er kledningsbordet 19 x 148 mm vil det si at du skal måle ca. 11 cm opp på slissen hvis den går jevnt med bunn av bunnsvill). Sett så en strek på det hjørnet av huset du vil starte.før vinduet monteres. Skal vinduet trekkes inn i veggen må vi lage en sperre som tilsvarer hvor langt inn i veggen vinduet skal monteres.
Nå må dette merket overføres til andre hjørnet av huset enten ved å benytte kryss-laser, målekikkert, måle fra toppsvill / gesims og ned osv. Disse merkene må være på lik høyde i forhold til hverandre på huset ellers blir kledningen skjev når vi starter.
Repeter denne prosessen til du har kommet tilbake til utgangspunktet ditt (nå ser du gjerne om merkene rundt stemmer med utgangspunktet ditt)
Nå kan vi bruke kritt-snor for å lage et merke fra den ene enden av veggen til den andre, husk å stram snora godt (tyngdekraften kan gjerne gi den litt heng hvis du ikke strammer godt nok).
Da er vi klare til å sette på den første raden med kledning. Har kledningsbordene not og fjær i hver ende kan du skjøte hvor du vil på veggen, har den ikke not og fjær må du skjøte midt på en slisse. Vi spikrer dobbelfals-kledning med 1 spiker, den skal settes ca. 2,5-3 cm opp på kledning-bordet. Denne spikeren setter fast kledningsbordet og klemmer samtidig toppen av bordet under inn til slissen.
Når første rad er satt opp rundt hele veien og vi har kontrollert at den er vannrett kan vi begynne å lage kritt-snor merker opp på veggene. Dette er for å gjøre det enklere for oss å sjekke at vi hele tiden kler vannrett, slik at vi ikke ender opp på toppen med et bord som blir 6 cm i den ene enden av veggen og 13 cm i den andre siden av veggen. Bruk gjerne avstand på dekkningsgraden (måles fra bunn til topp på baksiden av bordet) 2 – 3 kledningbord og legg på 1mm pr. bord for strekene dine. F.eks ønsker du å lage et kritt-merke på hvert 3. bord skal du merke på (125 + 1) x 3 = 378 mm noe som tilsier hver 37,8 cm over den første kledningsraden din (målt fra toppen av bordet).
Når alle merkene er på veggen er det bare å begynne å kle seg oppover, husk at skjøtene skal ikke ligge rett over hverandre og burde ligge i forbandt med minst 60 cm. Når du kommer til et merke drar du bare bordet opp eller trykker det ned det du trenger for å få det jevnt.

Ressurs 1

"Praktisk tømrerarbeid" av Frank Berg
Side 75, Kapitel 6

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="kledning, vegg"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar