Du klarer det du vil

Verktøy

Hammer, sag, vinkel, blyant, spikerpistol

Verneutstyr

Hørselsvern, hansker og vernesko

Foto: Tekna
Funksjon
Vi lager åpninger i bindingsverket for å kunne sette inn et vindu, dør eller andre kreative innslag. Dette kan vi gjøre i alle eksisterende vegger, lettvegger, bærende vegger eller yttervegger. Eller vi har kanskje en målsatt tegningen med en åpning som vi må gjøre klar for.
Foto: Byggforsk
Introduksjon
Vi kan i prinsippet lage en åpning i alle vegger i et hus, innervegger, yttervegger eller bærevegger. Bygger vi en ny vegg kan vi enkelt merke hvor åpningen skal være og avgrense den ved hjelp av horisontale planker som vi kaller losholter. Over åpningen må vi som regel sette inn det som kalles en overdekning, som skal føre vekten fra taksperrer eller bjelkelag ned til sidene av åpningen og ned til bakken.

Skal vi lage en åpning i en eksisterende vegger er det viktig at vi bruker litt tid på å tenke og måle før vi begynner å skjære ut. Her er verktøy som bajonettsag et flott hjelpemiddel.
Steg for steg
Byggmax har laget en flott steg-for-steg video om åpninger i bærende vegg.

Tips 1

Bruk en pil mot streken du setter på svillene på den siden åpningen går mot (andre siden av krysset), da vet du at her skal det en åpning. Dette vil da skille åpningen fra 60-modulen merkene.

Tips 2

Ikke sett fast stenderen til 60-modulen på hver side av åpningen, dette gjør det enklere å sette fast losholtene med spikerpistolen.

Ressurs 1

"Praktisk tømrerarbeid" av Frank Berg
Side 31, Kapitel 2.1
Side 34-35, Kapitel 2.5

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="vegg, vindu, dør"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar