Du klarer det du vil

Verktøy

Sirkelsag / listesag / håndsag, festemateriell, drill (eventuelt spikerpistol avhengig av festemateriell og materiale som skal benyttes)

Verneutstyr

Hørselsvern, hansker og vernesko

Foto: Møre Royal
Funksjon
Vi legger terrassegulv for å lage et enkelt og fungerende gulv som skal tåle vær og vind enten på en platting, terrasse eller balkong.

Det finnes mange forskjellige typer materialer vi kan benytte til terrassebord f.eks: vanlig impregnert trevirke, møre royal, kebony eller kompositt. HUSK: Det er viktig å sjekke hvilke festemateriell som skal benyttes på de forskjellige materialene, da dette kan variere.
Foto: Bergene Holm
Introduksjon
Vi skal legge terrassebord av valgt materiale på toppen av bjelkelaget, disse skal legges i forband (som betyr at vi ikke skjøter neste rad på samme bjelke som den forrige). Vi trenger å tilpasse terrassebordene slik at de passer på bjelkelaget vårt og skjøtes på en bjelke hvis det trengs. Hvert terrassebord skal festes på hver bjelke med 2 skruer.
Steg for steg
Bergene Holm har en flott guide på sin nettside. Under ser du en video fra Maxbo som forklarer hvordan man legger terrassebord.
Les monteringsveiledningen. Benytter du et spesielt materiale så må du lese monteringsveiledningen først, den inneholder spesiell informasjon om festemateriell, bord-avstand osv. som er viktig å være klar over før du starter.
Retningen du skal legger terrassebordene er bestemt av bjelkelaget. Her kan det være en fordel å måle den totale bredden på området vi skal legge terrassebord slik at vi kan se hvordan vi bordene kommer til å ende ut. Det er greit å legge bordene ca. 1,5 på utsiden av bjelkelaget, da får vi en fin avslutning. Da benytter vi formelen: bjelkelag bredde / bord bredde + eventuell glippe, dette gir oss antall rader. Ender svaret på 0.1 eller 0.2 (som betyr 0.1 eller 0.2 bord) så betyr dette at vi må splitte det første bordet før vi starter å legge. Eventuelt kan du ta den praktiske-metoden og legge så mange små biter du har til rådighet bortover for å se hvordan det kommer ut.
Må vi skjøte skal skjøtene være bladd (i forband), det betyr at vi ikke skjøter på samme bjelke hele tiden, men forskyver terrassebordene en eller flere bjelker frem eller tilbake. Det er veldig viktig slik at vi ikke får et fast mønster i gulvet.
Er det mulig kan du la terrassegulv-bordene stikke ut fordi bjelkelaget på sidene og kappe dette senere ved hjelp av en skinne eller krittsnor og sirkelsag. Det er vanskelig og tidkrevende å få bordene riktig ved å kappe på mm-mål hele tiden.

Er det vanlig impregnert trevirke som er vått så kan du legge bordene helt inntil hverandre. Er bordene veldig tørre kan det være lurt å legge et tommestokkblad (3 mm) imellom for å gi treverket rom til å svelle når det blir vått.
Med synlig innfestning bruker vi 2 skruer på hvert bord på hver bjelke, disse kan settes ca. 1 cm inn på bordenes breddekant på hver side av bordet.

Tips 1

Du kan bruke 2 stk tvinger for å hjelpe til å trykke bordene på plass.

Tips 2

Bruk vinkel og sirkelsag for enkelt å skjære bordene til ønsket lengde.

Tips 3

Det finnes skruautomater som gjør skru jobben veldig mye enklere, noen gips-driller har mulighet til å ta magasinerte terrasseskruer. Det finnes også skru-spiker som kan benyttes sammen med spikerpistoler for å feste terrassebord.

Ressurs 1

"Praktisk tømrerarbeid" av Frank Berg
Side 19, Kapitel 1.5
Side 23, Kapitel 1

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="gulv, terrasse"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar