Du klarer det du vil
Funksjon
Dampsperre (eller fuktsperre) er kort fortalt det materialet vi benytter oss av for å hindre fuktighet som oppstår inne i et bygg ved svetting, dusjing, matlaging osv fra å trenge inn i konstruksjonen vår. Det er beskyttelsen mot fuktskader, råteskader og sopp. Som regel er dette en form for plast i tykkelsen 0,15 eller 0,20 mm.
Introduksjon
Som en tommelfinger-regel kan vi si at: Høyere temperatur = relativ fuktighet går ned (fordi luftens metningspunkt for fukt øker når temperaturen øker). Når temperaturen øker vil også luften kunne holde på mer av fuktigheten, og når temperaturen synker kan luften holde på mindre fuktighet. Når temperaturen går ned vil derfor luften måtte slippe på noe av fuktigheten sin, det er denne fuktigheten vi ikke ønsker at skal inn i konstruksjonen.

Temperaturvariasjoner er noe vi i Norge erfarer hele året, om vinteren er det kaldt ute og vi vil ha det varmt inne, om sommeren er det varmt ute og vi vil ha det kaldt inne. Dette betyr i praksis enorm fuktvandring i konstruksjonene våre hvis fukten får komme inn i konstruksjonen. Det er nettopp derfor det er så viktig at når vi monterer en fuktsperre. Så sjekker vi nøye etter punkteringer og benytter oss flittig av teip slik at fuktsperren blir helt tett og uten lekkasjer.
Foto: Glava
Utfordringene
Det er veldig viktig at vi ikke pakker noe organisk materiale inn mellom 2 lag med diffusjonstett materiale (slik som en dampsperre). Det som da vil skje ved en lekkasje eller en kondensering inne i konstruksjonen er at denne fuktigheten vil ikke ha noe sted den kan komme seg ut av konstruksjonen på. I en normal vegg konstruksjon er det som regel en dampsperre på innsiden (varmside) og en form for diffusjonsåpent materiale på utsiden (kaldside) slik som GU-gips eller vindsperre-duk. Dette er spesielt relevant på bad hvor man får en membran (dette er også en fuktsperre) bak flisene. Da har man en fuktsperre på bindingsverket og deretter ru-panel, gips og membran, ru-panelen og gipsen vil da ligge mellom 2 tette sjikt. Dette kan by på utfordringer ved en eventuell lekkasje.

Anders Frøstrup har belyst en annen side ved denne utfordringen og hans konklusjon har vært at ved å tette badene med en fuktsperre på bindingsverket vil kanskje by på problemer ved en lekkasje, men det kan redde resten av konstruksjonen ved at fuktighet ikke slippes videre inn i konstruksjonen. Da er det kun badet som vil være ødelagt.

Verktøy

Vi kan måle luftens fuktighet med et verktøy som heter hygrometer. Den gir oss temperatur og relativ fuktighet i luften, om vinteren skal denne ligge på rundt 20 - 40 prosent i varme rom. I kjøligere rom (15 til 18 grader) kan relativ luftfuktighet være opp til 50 prosent. Om sommeren kan relativ luftfuktighet ligge høyere, men bør ikke over 60 prosent.

Verneutstyr

Åndedrettsvern og hansker

Related Posts

Legg igjen en kommentar