Bæringens funksjon ligger i ordet, det skal bære en tyngde.
Måten en tyngde bæres, er at den overføres ned til bakken. Dette kan gjøre på flere forskjellige måter, den mest vanlige er ved hjelp av søyler som fører tyngden fra drageren / bjelken ned til bakken. Det finnes også snedige løsninger som kan gjøre at drageren / bjelken ikke trenger å ligge på toppen av søylen for å overføre tyngden til bakken, noen eksempler på dette er bjelkesko og konstruksjonsskruer.
Foto: Byggforsk
Introduksjon
Hovedsakelig skiller vi mellom to hovedtyper tyngde: egenvekt og nyttelast.
Egenvekt er vekten av materialene vi benytter oss av. Hva veier bjelkelaget vi monterer? Dette er egenvekten.
Nyttelast er vekten av det som maksimalt skal bæres. Hvor mange kilo snø pr. m2 skal taket måtte tåle?
Prinsippet med at all tyngde skal ned til bakken benytter vi f.eks når vi bygger en yttervegg. Gjennom at hver stender blir plassert midt under hver bjelkelags-bjelke. Dermed skal all vekten som settes på bjelkelaget kunne føres direkte ned til bakken. Ved åpninger benytter vi oss av overdekninger for å flytte tyngden ut til stenderene ved siden av åpnigen.
Dette gjelder da også for takstolene, som da skal plasseres over stenderene slik at vekten blir overført ned til bakken.
Lastfaktor er gjerne et annet ord for sikkerhetsfaktor, vi bruker gjerne 20% på egenvekt (egenvekt ganges da med 1,2) og 60% på nyttelast (nyttlast ganges da med 1,6)
Foto: Masonite
Dimensjonering
Dimensjonering er verktøyet vi benytter oss av for å finne riktig dimensjon på søyler, dragere og bjelkelag. Vi skal ikke gå i dybden på det, men ta en rask litt på det. Vi regner som regel egenvekt og nyttelast i kn/m2 som står for kilonewton pr. m2. 1 kilonewton pr. m2 = ca. 100 kg pr. m2
Den aller enkleste metoden er å benytte ferdig utviklede belastningstabeller. Da trenger vi å legge inn noen egne variabler: nyttelast, antall felt, c/c avstand, lysåpning.
Foto: Masonite
Her ser vi en bjelkelagstabell fra Masonite, utifra denne tabellen kan vi se hvis vi ønsker en bjelke som skal tåle nyttelast 3,0 kn/m2, spenne i et helt felt, ha en c/c avstand på 60 cm og ha en spenn på 5 m trenger vi å benytte en H -400 bjelke. Gå vi derimot opp til 4,0 kn/m2 må vi opp til H - 450 bjelken.
Ressurs 1
"Praktisk tømrerarbeid" av Frank Berg
Side 14, Kapitel 1.2
Vi bruker informasjonskapsler på vår nettside for å gi deg den mest relevante brukeropplevelsen ved å huske innstillingene dine. Ved å klikke "Godkjenn", samtykker du til bruk av alle informasjonskapslene.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du navigerer gjennom nettstedet. Ut av disse lagres informasjonskapslene som er kategorisert som nødvendige i nettleseren din, da de er avgjørende for å fungere med grunnleggende funksjoner på nettstedet. Vi bruker også tredjeparts informasjonskapsler som hjelper oss med å analysere og forstå hvordan du bruker dette nettstedet. Disse informasjonskapslene lagres bare i nettleseren din med ditt samtykke. Du har også muligheten til å velge bort disse informasjonskapslene. Men å velge bort noen av disse informasjonskapslene kan påvirke nettleseropplevelsen din.
Nødvendige informasjonskapsler er helt essensielle for at nettstedet skal fungere skikkelig. Denne kategorien inkluderer bare informasjonskapsler som sikrer grunnleggende funksjoner og sikkerhetsfunksjoner på nettstedet. Disse informasjonskapslene lagrer ikke personlig informasjon.
Alle informasjonskapsler som kanskje ikke er spesielt nødvendige for at nettstedet skal fungere, og som brukes spesifikt for å samle inn brukerens personlige data via analyse, annonser, annet innebygd innhold, blir betegnet som ikke-nødvendige informasjonskapsler. Det er obligatorisk å skaffe brukernes samtykke før du kjører disse informasjonskapslene på nettstedet ditt.