Du klarer det du vil

Verktøy

Drill, vater (krysslaser)

Verneutstyr

Hørselsvern, hansker og vernesko

Funksjon
Vi monterer vinduer for å slippe inn naturlig lys til et rom, lage en rømningsvei, gi lufte-mulighet, gi utsikt eller en blanding av alle punktene. Vinduer monteres primært i vegger, men det finnes takvinduer som kan monteres i taket.
Foto: Byggmax
Introduksjon
Det første vi trenger når vi skal montere et vindu, er en åpning å sette vinduet inn i. Når vinduet skal monteres er det lurt å gjøre noen forberedelser før vi setter inn selve vinduet: sørg for å ha satt opp en form for sperrer på utsiden slik at vinduet ikke faller utover, sørg for at underlaget vi skal montere vinduet på er i plan (vater), ha en form for sperre på innsiden slik at vinduet ikke falle innover. Vinduet skal settes inn i åpningen og justeres både i høyden og sideveis før det settes fast.
Steg for steg
Byggmax har laget en flott steg-for-steg guide for å montere vinduer, som kan finnes her. Under ser du en video fra NorDan som forklarer hvordan man monterer et sikkerhetsvindu.

Les monteringsveiledningen. Noen vinduer har egne løsninger, det er derfor viktig at vi alltid følger veiledningen. Da opprettholdes garanti og for vinduet vil da fungere som det er tiltenkt fra leverandøren.

Sørg for at vi har bestemt hvor dypt vinduet skal stå inn i veggen. Skal det stå jevnt med kledning må vi lage en sperre på utsiden som tilsvarer at vinduet står jevnt med kledningen eller liste ferdig før vinduet monteres. Skal vinduet trekkes inn i veggen må vi lage en sperre som tilsvarer hvor langt inn i veggen vinduet skal monteres.

Vi skal nå sørge for å klargjøre den nedre losholten ved å enten bruke egne skruer eller klosser som settes ca. 1 cm over losholten i plan (vater) for å sette vinduet på. Dette gir litt klaring under vinduet til å få satt in et vannbrett på utsiden og for å få isolert litt under vinduet.

Gjør klar en sperre-kloss som skrues opp i den øvre losholten som vil klemmer vinduet mot sperren på utsiden. Da er vi klare for å sette vinduet inn i åpningen. Vi løfter vinduet opp på plass og skrur fast sperre-klossen i den øvre losholten.

Da skal vinduet stå på plass av seg selv, og det er nå mulig å starte justerings prosessen av vinduet, har du listet ferdig på utsiden må man ut for å sjekke avstanden mellom listene og vinduet før man setter vinduet fast.

Justere høyden ved å legge et vater på vinduet eller sette opp en krysslaser, hev eller senk sidene av vinduet til det står i plan (vater).

Justere sideveis ved å benytte et vater eller sette opp en krysslaser. Er vinduet justert korrekt i plan skal sidene automatisk være veldig nære perfekt.

Sett fast med alufix, skruer, karmhylser eller lignende.

Isoler rundt vinduet med dyttestrimmel eller byggskum.

Det er mer som skal gjøres før vinduet er helt ferdig: innvendig skal det settes på foringer og lister og utvendig skal vi ha på vannbrett og lister.

Tips 1

Bruk justeringsskruer med sekskanthode til på den nedre losholten for å kunne justere vinduet i høyden med en liten skiftenøkkel.

Tips 2

En 48 x 48 mm kloss på 20 - 30 cm er perfekt å bruke som sperre på innsiden ved å skru den opp i den øvre losholten etter at vinduet er satt inn i åpningen. Da er det enkelt å justere vinduet både sideveis og i høyden.

Tips 3

Bruk justeringsskruer til å feste karmen slik at man enkelt kan justere og rette opp karmen ved hjelp av et vater eller krysslaser.

Ressurs 1

"Praktisk tømrerarbeid" av Frank Berg
Side 72 Kapitel 5.2

Relaterte bilder fra Delingsbasen

[upg-list layout="photo" button="no" tag="vindu, montere"]

Related Posts

Legg igjen en kommentar