Du klarer det du vil

Hvorfor passer ikke gjæringene på listene?

SpørrebasenKategori: GenereltHvorfor passer ikke gjæringene på listene?
Ola spurt 2 år siden

Sliter med å få gjæringene på listene til å bli riktige. Enten så spriker listen i toppen av gjæringen eller så spriker gjæringen i bunnen. Hvorfor skjer dette?

3 svar
utgjennomnevne Forumvaktmestere svart på 2 år siden

Dette kan skje når de uttrekkbare sidearmene til anlegget (der listesagen monteres) er justert litt høyt eller litt lavt. Du kan sjekke om anlegget er justert for høyt eller for lavt ved å se om det er et mellomrom mellom listen og det fastmonterte anlegget på selve listesagen.

Er det et mellomrom før sagbladet må enden av sidearmen justeres ned, er det et mellomrom etter sagbladet må enden av sidearmen justeres opp.

Mikke svart på 2 år siden

Det kan også være at veggen noen ganger ikke er i nøyaktig 90 graders vinkel (45 grader mot 45 grader). Da kan man enten justere litt på vinkelen på listesaga eller legge en liten papp-bit bak listen. Papp-bit bak listen kan også brukes for å tette spriker i topp eller bunn av gjæringen.

Espen svart på 2 år siden

Om dette skjer med holkil taklister på innvendige hjørner, så kan det også hjelpe å justere «vridningen» på listene. Om det spriker i bunn, så dunk begge listene litt inn i toppen. Om det spriker i toppen dunk begge listene litt oppover undenifra. Bruk en kloss så du ikke får merker på listene.  Holkillister må også alltid kappes med «veggsiden» mot anlegget for at vinkelen skal bli riktig.